Egel 10: het zuinigste huis van Veldhoven

14 februari 2017

Geen aardgasaansluiting en nul op de meter: het huis van Gerard en Yvonne Brugel is het meest energiezuinige huis van Veldhoven. Ze willen iets nalaten voor de toekomst, voor hun twee dochters en eventuele kleinkinderen. Dat was hun drijfveer om dit huis te bouwen. Een huis dat ontwikkeld is als thermosfles, maar wel met heel veel comfort en ruimte.

“We woonden hier verderop in de Kelen, in een huis dat we destijds ook zelf hebben gebouwd. Na 23 jaar waren onze woonwensen veranderd. De kinderen zijn volwassen en we wilden graag gelijkvloers wonen. We stonden voor de keuze om aan te bouwen of iets heel nieuws neer te zetten, toen we deze kavel tegenkwamen.”

Gerard was op dat moment nog niet bezig met extra duurzaamheid. Toen hij er serieus naar ging kijken kwam dat wel. Hij zegt hierover het volgende “De laatste tweehonderd jaar hebben wij op onze aarde meer energiebronnen leeggetrokken dan in alle miljoenen jaren daarvoor. Onze kinderen en kleinkinderen moeten hier verder kunnen leven.”

Het huis van Gerard en Yvonne heeft in alle opzichten een wow-effect, zowel van binnen als van buiten met hoge plafonds en veel ruimte. Het huis is gebouwd als een thermosfles. De buitenmuren zijn een halve meter breed en er zit 28 cm isolatiemateriaal in en alle naden en kieren zijn luchtdicht afgewerkt, met dubbele kierdichtingen bij ramen en deuren. Dat zorgt ook voor een goede geluidsisolatie. Dat het in hun huis binnen altijd aangenaam is, is te danken aan de balansventilatie. Die zorgt ervoor dat in het hele huis vrijwel overal dezelfde temperatuur is met een optimale luchtvochtigheid.

Wat opvalt is dat Gerard over elk detail heeft nagedacht, niets is aan het toeval overgelaten. “De afwasmachine is aangesloten op de warmwater aanvoer. De Quooker doen we ’s nachts uit met een druk op de schakelaar. Overal is LED verlichting, met zacht, warm licht. De droger heeft een warmtepomp. En omdat door de luchtdichtheid geen afzuigkap mogelijk is, hebben we een luchtfilter in het kooksysteem. Weet je, het gaat erom dat je vooraf goed bedenkt wat je wilt. Dit huis is in acht maanden gebouwd, maar de voorbereiding duurde tien maanden.”

De goede voorbereiding zie je terug in hoe het zonlicht optimaal wordt benut. Het huis is zo gebouwd dat de zon het huis maximaal kan verwarmen. Niet alleen door de 40 zonnepanelen, maar ook door de lichtinval, met bijvoorbeeld een grote schuifpui op het zuiden. Het huis van Gerard en Yvonne heeft geen CO2-uitstoot. Hun missie is geslaagd. Een ding is niet gelukt: “We wilden kleiner gaan wonen, maar door de vorm van het kavel is de oppervlakte toch nog 162 m2, maar 5 m2 kleiner dan ons vorige huis.”

Wij raakten geïnspireerd van het verhaal van Gerard en Yvonne. U vast ook. Wilt u ook beginnen met het energiezuinig maken van uw huis maar weet u niet wat de beste investering is voor uw woning? Met onze quickscan ontdekt u het in een mum van tijd!