Tags:

Eenvoudiger btw-zonnepanelen terug

19 februari 2019

Goed nieuws voor mensen die zonnepanelen aanschaffen: de teruggaaf van btw is veel eenvoudiger geworden. Een formulier van de belastingdienst invullen en opsturen en daarna online je aangifte doen. Hoe eenvoudig kan het zijn?

Waar gaat het precies over?

Als je als particulier zonnepanelen aanschaft kun je de btw over de totale investering terugvorderen bij de belastingdienst. Het betreft de btw over de aanschaf en de kosten van het installeren van de panelen. Bij een btw-tarief van 21% toch een behoorlijk bedrag. Waarom dat kan? De belastingdienst ziet particuliere eigenaren van zonnepanelen als ondernemer, als producent van elektriciteit. Je moet je dan eerst wel bij hen aanmelden als zonnepaneelhouder. En dat is heel eenvoudig geworden. Teruggave van de btw kan overigens pas  sinds de Europese Unie hier in 2013 een uitspraak over heeft gedaan.

Moet ik me dan aanmelden als btw-ondernemer?

Jazeker, als je tenminste die btw terug wilt vorderen. Tot 1 januari was dat behoorlijk omslachtig. Zodanig dat er bedrijven kwamen die de teruggave tegen betaling voor particulieren konden regelen. En dat hoeft niet meer, want de teruggave is heel eenvoudig geworden. In een paar stappen:

  • Download het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ bij de belastingdienst, vul je gegevens in en stuur het formulier op naar de belastingdienst
  • U krijgt een brief ‘Vaststelling belastingplicht’, de belastingdienst laat weten u als btw-ondernemer hebben geregistreerd. Daarna krijgt u binnen 10 werkdagen een gebruikersnaam en een wachtwoord toegestuurd in aparte enveloppen.
  • Met uw gebruikersnaam en wachtwoord logt u in bij ‘inloggen voor ondernemers’. U geeft uw rekeningnummer door.
  • U kunt daarna eenvoudig online uw btw aangifte doen en vordert daarmee de betaalde btw terug.
  • Bovenstaand geldt alleen voor particulieren die niet staan ingeschreven als zelfstandige. De BTW kan worden teruggevorderd door de persoon op wiens naam het contact met de energieleverancier staat. Bent u zelfstandige: kijk op de site van de belastingdienst.

Nog vragen? Neem contact op.