Uw zonnepanelen 500 euro goedkoper!

05 augustus 2016

Zonnepanelen worden steeds populairder. Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar verdubbeld, een groei van 100% dus! Er bestaat geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. En dat is ook niet erg, want ook zonder subsidie verdient u de zonnepanelen in ongeveer 12 jaar terug. U krijgt dus rond de 7% rendement op uw investering. Dat is een stuk beter dan de rente op een spaarrekening!

En het verhaal wordt nog mooier. Want sinds juni 2013 kunt u de btw over de zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat scheelt voor een gemiddeld systeem zo’n 400 tot 500 euro. Voor de Belastingdienst bent u namelijk, als u zonne-energie aan het net levert, een ondernemer. Dat heeft voordelen en nadelen: u kunt de btw over de aangeschafte panelen terugkrijgen, maar u moet ook btw afdragen over de stroom die u teruglevert.

Gelukkig bestaat er een vrijstellingsregeling voor ‘kleine ondernemers’, waardoor u niet jaarlijks een btw-aangifte hoeft te doen. U moet dan wel onder het maximum van €1.345 btw blijven, maar daar komt eigenlijk geen enkele particuliere woningeigenaar aan. U zult het wel administratief goed moeten regelen. U hóeft het niet te doen, maar dan krijg u de btw op de aanschaf van de panelen ook niet terug.

Verschillende bedrijven verzorgen voor 100 tot 200 euro de aangifte en vrijstelling voor u. Lekker makkelijk! Maar eigenlijk is de aangifte niet zo moeilijk, en kunt u het ook prima zelf! U hoeft na de plaatsing van uw panelen slechts de volgende vier stappen te doorlopen:

1. Binnen 5 dagen na de plaatsing meld u zich aan als ondernemer bij de Belastingdienst via het formulier op hun site.

2. De Belastingdienst stuurt u vervolgens een btw-nummer en de inloggegevens om uw btw-aangifte te kunnen doen.

3. Vier kwartalen lang moet u nu uw btw-aangifte doen. Gelukkig hoeft u die niet exact uit te rekenen, je kunt gewoon het standaardbedrag (“forfait”) invoeren wat hoort bij de grootte van uw systeem. Bij het eerste kwartaal vraagt u de BTW terug, die u betaalt hebt bij de aanschaf van de zonnepanelen.

4. Na het eerste jaar krijgt u als “kleine ondernemer” ontheffing en hoeft u dus geen btw-aangifte meer te doen. Die ontheffing moet u wel aanvragen, maar dat kan meteen in dezelfde envelop als de aanmelding bij stap 1. Zo bent u dus in één keer klaar!

Wilt u ook zonnepanelen op uw dak? Op onze website kunt u betrouwbare bedrijven voor zonnepanelen vinden. Klik hier voor het overzicht.