Tags:

Zonnepark Welschap niet alleen voor mensen met grote portemonnee

26 februari 2019

Het is een kwestie van wat kabels leggen en de ruim 11.000 zonnepanelen op vliegbasis Eindhoven zijn klaar om energie op te wekken. Op 27 maart opent daar op het voormalige terrein van de Eindhovense Aero Club Zonnepark Welschap. Daar moet zo’n drie miljoen kilowattuur aan groene stroom worden opgewekt.

Met de belangstelling voor de zonnepanelen zit het wel snor, kan voorzitter Ad van de Ven van de verantwoordelijke coöperatie een paar weken voor het ceremonieel doorknippen van het lint door staatssecretaris Visser (Defensie) tevreden vaststellen. ,,Een goede 10.500 panelen zijn al vergeven.’’ Wat opvalt is dat belangstellenden ook zónder financiële inleg lid kunnen worden van coöperatie Zonnepark Welschap. Laagdrempeligheid is daarbij het achterliggende idee, legt Van de Ven uit. ,,Vaak waren zonnepanelen en andere duurzame stroomopwekkers alleen weggelegd voor mensen die wat te besteden hadden.’’ Van de Ven en zijn coöperatie willen nu juist voorkomen dat zonne-energie exclusief wordt. ,,We willen er alles aan doen om duurzaamheid te stimuleren, ook voor mensen met een minder groot budget.’’ Zo’n tien procent van de ongeveer duizend coöperatieleden maakt gebruik van de mogelijkheid tot deelname zonder geld in te leggen. Van de Ven: ,,En dat maakt dit zonnepark heel bijzonder.’’

Ad van de Ven in zijn werkkamer.

Het idee om zonnepanelen te plaatsen op de vliegbasis kwam in eerste instantie van Defensie. ,,Zij moet als rijksinstantie natuurlijk aan duurzame doelstellingen voldoen.’’ Defensie kwam tot de conclusie dat er op vliegbasis Eindhoven ruimte (25 hectare is nu in gebruik) is voor een zonnepark, wat vervolgens in een haalbaarheidsonderzoek nog maar eens bevestigd werd. Vijf energieclubs uit de buurt smeedden vervolgens een coöperatie, die de regie van Defensie zo’n jaar geleden overnam. Van de Ven: ,,Het is een ideale plek. Er is daar geen sprake van landschapsvervuiling. Daarnaast liggen de panelen in een beveiligde omgeving. Deelnemers hoeven niet te vrezen voor diefstal.’’

Fiscaal aantrekkelijk

Zonnepark Welschap maakt gebruik van de postcoderoosregeling. Dit is een fiscale regeling die recht geeft op een korting op de energiebelasting wanneer particulieren samen met anderen investeren in opwekking van duurzame energie. Een financiële prikkel voor sommigen dus om te investeren in zonnepanelen én een goede voedingsbodem voor projecten als Zonnepark Welschap. Maar omdat de overheid ging spelen met de tarieven van energiebelasting (die op elektriciteit werd verlaagd), rezen er bij velen twijfels over de financiële baten van investeren in zonnepanelen. ,,En we merkten echt dat veel mensen de boot afhielden’’, blikt Van de Ven terug.

Minister Wiebes beloofde echter niet lang geleden dat de investeringszekerheid voor deelnemers aan postcoderoosregelingen intact blijft. ,,En dat is fijn. Zegt de minister zoiets, kunnen wij dat naar de achterban communiceren.’’ Het vertrouwen kan dan hopelijk herwonnen worden.

Nog panelen beschikbaar ,,De laatste tijd nam de belangstelling weer enorm toe’’, is de voorzitter verguld. Hij denkt intussen al hardop aan energieopslag, om piekbelasting van het stroomnet in te dammen. ,,Besturen is vooruitzien.’’ Op dit moment zijn nog een slordige vijfhonderd panelen te vergeven. Bewoners van de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Eersel, Oirschot en Best die in een direct of indirect aangrenzend postcodegebied (ziewww.zonneparkwelschap.nl) wonen kunnen hiervoor in aanmerking komen. In maart staan nog drie infobijeenkomsten op het programma: dinsdag 12 maart in het dorpshuis in Acht, woensdag 13 maart in de Hangar in Meerhoven en de laatste is donderdag 14 maart, plaats van handeling: ‘t Bellefort in Strijp. Alle bijeenkomsten starten om 20.00 uur. Aanmelding kan via de website van de vereniging 040energie in Eindhoven.